Ook tijdens de coronacrisis blijft de voetbalwereld op volle toeren draaien. De clubs moesten het vorig seizoen wel bijna volledig zonder de aanwezigheid van supporters doen en liepen zo veel inkomsten mis. Wij gingen eens polsen bij Steven Moyens, Chief Finance Officer van de Leuvense voetbaltrots OHL, hoe zij met deze pandemie omgaan.
Hoe ben je eigenlijk in deze job beland?
Ik heb een financiële opleiding genoten en vervolgens nog sportmanagement gestudeerd, mijn droom was dus altijd al om iets in de sportwereld te kunnen doen. In 2003, de fusieclub OHL bestond toen nog maar pas en was actief in derde klasse, kreeg ik de kans om er halftijds aan de slag te gaan. Dat was toen echt nog aan een bijzonder laag loon, maar ik woonde nog thuis en had dus de tijd om langzaam mijn carrière op te bouwen. Ik was er destijds de eerste vaste werknemer en mijn taak was vooral om de administratie en boekhouding in orde te brengen.
Intussen zijn we achttien jaar verder en je bent nog steeds aan de slag bij OHL, nu als Chief Finance Officer. Een hele verandering?
De club wou gestaag doorgroeien naar eerste klasse zonder daarbij stappen over te slaan. Hier is steeds met een meerjarenplan gewerkt. In 2005, bij de promotie naar tweede klasse, ben ik overgeschakeld van een halftijds naar voltijds contract. Samen met de club ben ik mee geëvolueerd, zo heb ik ook de fanshop mee uitgebouwd. Doordat de club steeds meer ging professionaliseren is ook mijn takenpakket uitgebreid en ben ik momenteel dus actief als CFO, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de financiën, HR, secretariaat en administratie.
In al die jaren heb je ook de club zien doorgroeien, maar in 2017 volgde een overname door de Thaise King Power groep. Was dit noodzakelijk voor het voortbestaan van de club?
Het was een keuze die we moesten maken: een liftploeg tussen 1A en 1B blijven of een stabiele eersteklasser worden die op termijn zelfs kan meedoen voor de prijzen. We waren op dat moment nog steeds een financieel gezonde club maar botsten op onze limieten. Daarom hebben we voor die overname gekozen, vooral omdat King Power een betrouwbare partner is en we nog steeds een Belgische tak in het bestuur hebben die de dagelijkse beslissingen neemt. Wij moeten uiteraard rapporteren aan de Thaise eigenaars maar die samenwerking verloopt bijzonder vlot.
Sinds vorig seizoen komen jullie opnieuw op het hoogste niveau uit en net dan gooide corona roet in het eten. Heeft de pandemie veel invloed op jullie werking?
Eigenlijk valt dat goed mee. We misten vorig jaar een heel deel inkomsten maar door een extra streng kostenbeleid en mindere wedstrijdkosten hielden we het budget in evenwicht. Ook op ons personeelsbestand heeft het geen enkele invloed. Momenteel hebben wij een honderdtal werknemers in dienst (40 spelers, 35 trainers en 25 personeelsleden, nvdr.) en we zijn toch wel fier om te kunnen stellen dat die allemaal in dienst kunnen blijven en we ook geen beroep hoeven te doen op technische werkloosheid. Het enige verschil is eigenlijk dat er nu zo veel mogelijk van thuis uit wordt gewerkt, telewerk is hier nu echt de norm. Enkel op wedstrijddagen loopt hier nog redelijk wat volk rond.
Kunnen jullie als club rekenen op financiële steun van de overheid tijdens deze coronacrisis?
Voor voetbalclubs is er vanwege de overheid geen specifieke steun voorzien. Wij kregen wel een compensatie toen onze kantines niet mochten openen, dat is dezelfde regeling als voor de horeca.
Hoe beoordeel jij de aanpak van de coronacrisis?
Op privévlak stel ik me daar toch vragen bij. Ik vind vooral dat er momenteel geen eenduidig beleid is, de regels zijn vaak bijzonder onduidelijk en er wordt weinig perspectief aan de mensen geboden. Op werkgebied hebben wij echter niet te klagen. De Pro League pakt het bijzonder professioneel aan en heeft een heel duidelijk protocol opgesteld waardoor alles behoorlijk veilig kan verlopen. Binnen de club zijn wij ook bijzonder waakzaam. Onze clubdokter volgt alles constant op, bij de minste symptomen of als er iemand in contact is geweest met een besmet persoon wordt die onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Hout vasthouden, maar wij hebben binnen de club ook amper besmettingen gehad.
Tot slot, hoe hebben jullie de abonnementhouders gecompenseerd?
Onze abonnementhouders kregen per wedstrijd die ze vorig seizoen gemist hebben een compensatie op hun drankkaart voor dit seizoen. Nu er terug supporters op de tribune zitten kunnen we de oude sfeer op ‘Den Dreef’ laten herleven!