$type=ticker$m=0$cls=4$c=12$show=home$hide=mobile

Xplore Diving: "Duiken is een van de snelst groeiende avontuurlijke sporten"

Duikwinkel en duikschool 

Geen ander levend wezen is zo nieuwsgierig als de mens. En nieuwsgierigheid is waar het met reizen allemaal om draait. De wereld ontdekken, in bewondering staan voor de overdonderende schoonheid van de onderwaterwereld, met grenzeloos respect voor haar bewoners.

Het duikcentrum Xplore Diving in Tienen opende voor het eerst zijn deuren in 2007: een duikschool met een shop waar service, kwaliteit en de wensen van de klant centraal staan. Je koopt of huurt er professioneel duik- en zwemmateriaal uit hun grote assortiment en laat er al je duikmateriaal onderhouden en herstellen. Daarnaast bieden ze opleidingen van scubaduiker tot instructeur en organiseren ze reizen in samenwerking met reisbureau Wild van Water.

Duiken opent een nieuwe wereld

Duiken is een van de snelst groeiende avontuurlijke sporten, en dat heeft zijn redenen. Deze sport wordt steeds toegankelijker voor iedereen, is tezelfdertijd spannend en toch ontspannend en ook veilig. Waar wacht je nog op om de uitdaging van het avontuur aan te gaan? Een nieuwe wereld ligt voor je open, en fotoliefhebbers raken snel verslaafd aan de wonderen van de fascinerende  onderwaterfauna en -flora.

Meer dan zeventig procent van de oppervlakte van de aarde bestaat uit water. Toch blijft dat deel van onze planeet voor de meesten onder ons zo goed als onbekend gebied en verblijven we hoofdzakelijk op het vasteland. Slechts een klein deel van de wereldbevolking heeft het voorrecht om kennis te mogen maken met de onderwaterwereld: de duikers.

Duiken lijkt een recent fenomeen. Toch is dat niet helemaal zo. De duiksport nam inderdaad pas na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht, maar al duizenden jaren voor het begin van onze tijdrekening voelde de mens de behoefte om de wereld onder water te exploreren. De redenen waren van uiteenlopende aard, van jacht tot militaire doeleinden en pas in tweede instantie als ontspanning. Niemand minder dan de befaamde Griekse filosoof Aristoteles besteedde in de vierde eeuw voor Christus aandacht aan duiken. Hij beschreef in detail hoe je een grote pot kon gebruiken om lange tijd onder water te blijven ademen.

Die grote pot werd omgekeerd in het water gelaten zodat hij niet met water volliep maar de lucht vasthield, de zogenaamde diving bell. Later werden ook duikhelmen gebruikt, al dan niet in combinatie met een diving bell. Die eerste duikexperimenten hadden als nadeel dat de lucht niet ververst kon worden en het duiken door de koolstofdioxide al snel gevaarlijk werd. Het zou duren tot de 18de eeuw voor de introductie van een pomp een continue en dus veiligere luchtvoorziening mogelijk maakte. Daardoor konden duikers langere tijd onder water blijven.

Pas in de 19de eeuw werden de eerste flexibele duikpakken ontwikkeld. Een slang pompte vanaf de oppervlakte lucht in die pakken. Dat was een belangrijke stap in de ontwikkeling van de duiksport, en al gauw ontwikkelden wetenschappers een systeem waarbij perslucht geademd kon worden. In de 20ste eeuw ontwikkelde de duiksport zich verder zoals wij die nu kennen. Dat was mogelijk dankzij de uitvinding van de stalen cilinder waarbij gas onder hoge druk samengeperst kon worden. Een belangrijke datum is 1943, toen duiklegende Jacques Cousteau samen met Emile Gagnan de eerste ademautomaat fabriceerde. Door de jaren heen werd hun concept verder verfijnd, maar de kiem van de moderne duiksport ligt dus in de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Duiken voor iedereen

Was duiken aanvankelijk nog een elitair gebeuren voor de happy few, dan is het intussen een sport geworden voor iedereen die avontuurlijk aangelegd is en op ontdekking wil gaan. Inderdaad, iedereen kan duiken, of je nu jong of oud bent, ervaren of niet. Heb je nog geen ervaring? Dan is het aangewezen om een duikcursus te volgen. Als je een instructeur hebt die je begeleidt, is zo’n cursus niet verplicht, maar het kan zeker geen kwaad.

Waarop letten?

De wereld onder water is bijzonder aantrekkelijk en aanlokkelijk. Toch zijn er ook een aantal beperkingen en gevaren waar we als mens rekening moeten mee houden. Vooreerst is er uiteraard het gebrek aan zuurstof, en het water belemmert ook de werking van onze zintuigen. Voorts heeft de druk naarmate we dieper gaan steeds meer invloed op ons lichaam. Al die natuurwetten spelen een belangrijke rol bij het duiken. Om met die beperkingen te leren omgaan, is een goede duikuitrusting en het correct navolgen van de bijbehorende instructies van essentieel belang.

De eerste keer ...

De eerste keer duiken is wennen, maar geldt dat niet voor alles? Voor het eerst onder water ademen, het zal misschien even schrikken zijn. Allerlei nooit eerder ervaren indrukken komen op je af, en het zal ook enige tijd vergen om aan de duikuitrusting te wennen voor je echt een behaaglijk gevoel onder water hebt.

Het is uiteraard evident dat je over een goede gezondheid moet beschikken en je je ook goed voelt in het water. Je hoeft geen topzwemmer te zijn, maar enige zwemvaardigheden zijn toch een basisvoorwaarde. Vaak is een medische keuring vereist als je voor het eerst wilt gaan duiken of word je gevraagd om een medische verklaring af te leggen. De minimumleeftijd is 10 jaar en we starten dan als junior open water diver’.

Duiken natuurkundig bekeken 

Om een beter begrip te hebben van wat duiken nu precies inhoudt, is het nuttig om de natuurkundige processen even onder de loep te nemen. Nu even bij de les blijven: het principe is eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt ... Als we teruggrijpen naar de wet van Archimedes kunnen we stellen dat de opwaartse kracht van een voorwerp dat zich in een vloeistof bevindt (in dit geval ons lichaam) even groot is als het gewicht van de verplaatste vloeistof. Wanneer ons lichaam een hoeveelheid water verplaatst waarvan het gewicht groter is dan ons lichaam, drijven we en spreken we van een positief drijfvermogen. Is het gewicht kleiner, dan zal ons lichaam zinken en is het drijfvermogen negatief. Zinkt of drijft ons lichaam niet, dan noemen we dat het neutrale drijfvermogen.

Is het al wat doorgedrongen? Duiken is dus niets anders dan controle krijgen over ons drijfvermogen. Door gebruik te maken van lood zorgen we voor negatief drijfvermogen, en dat kunnen we weer tot positief of neutraal brengen met behulp van onze longen, een trimvest en inflator. Dat gaat niet zomaar vanzelf en vergt de nodige training en ervaring.

Duikcursus

Wil je echt verantwoord duiken? Koop of huur dan niet zomaar een uitrusting om in het eerste het beste water te springen. Kennis is hier letterlijk van levensbelang. Bij een duikcursus kunnen experts je alle belangrijke zaken aanleren die je onder de knie moet hebben om de veiligheid tijdens het duiken te vergroten.

Tijdens een cursus leer je bijvoorbeeld omgaan met druk, en in dit geval mag je dat letterlijk nemen. De verandering in druk merk je al op één meter diepte, met een onbehaaglijk gevoel als gevolg. Voor je nog dieper gaat, moet je leren te ‘klaren’: een techniek waarbij je lucht toevoegt aan de holtes in je hoofd die lucht bevatten. Doe dat niet zomaar op eigen houtje, want overdrukverwondingen kunnen ernstig en zelfs dodelijk zijn. Zo mag je tijdens het duiken zeker je adem niet inhouden. Naast het aanleren van de techniek van het duiken zelf is een goede duikuitrusting noodzakelijk: een duikerspak om je te beschermen, een duikfles en een ademautomaat voor de luchtvoorziening, lood om ervoor te zorgen dat je naar beneden kunt, een trimvest om je duikvermogen aan te passen, een duikbril om te kunnen zien en vinnen om het zwemmen te vereenvoudigen.

De wonderlijke onderwaterwereld

Als je eenmaal de techniek onder de knie hebt en op een veilige manier onder water kunt duiken, gaat een nieuwe wereld voor je open. De overvloed aan kleuren, planten, vissen en andere vormen van leven die letterlijk binnen handbereik komen, is vaak overweldigend. Ook duiken naar wrakken en andere menselijke resten is erg verwonderlijk. En natuurlijk is het al een unieke ervaring op zich om gewichtloos te zijn in de mysterieuze onderwaterwereld.

Voor heel wat mensen komt er nog een leuk aspect bij, namelijk het maken van foto’s of opnames. Het landschap onder water is fascinerend en steeds veranderend, en dat kan voor de fotoliefhebber snel verslavend werken.

Xplore Diving

Maakt dit artikel je nieuwsgierig en wil je meer weten over duiken? Duikwinkel en duikschool Xplore Diving is de geknipte plek. Je kunt er onder meer terecht voor een duikinitiatie die je in staat stelt om te bepalen of dit een hobby voor jou is. Wil je verder gaan, dan kun je aan de hand van diverse cursussen met elk hun eigen specifieke opleidingsprogramma alle mogelijke facetten van het duiken verder exploreren.

Contact

Sint-Truidensesteenweg 220A
3300 Tienen

www.xplorediving.be

info@xplorediving.be

tel.: 016 81 06 02
gsm: 0495 36 52 09

Openingsuren

di - vr: 10.00 - 18.00 u.
za: 10.00 - 16.00 u.


$show=/2018/08/tennis.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/duiken.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/golf.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2019/02/merkwaardige-ontdekkingsreizigers.html$type=blogging$m=0

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/clix-floors-outdoor-padel-tennis-het.html

$show=/p/pers.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/pers.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/auto-en-moto.html

$show=/p/reizen.html$type=two$au=0$cm=0$rm=1$c=10

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/reizen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/evenementen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/humor.html

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=9$m=0$p=1

$show=/p/ambachten.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/ambachten.html

$show=/p/horeca.html$type=three$sn=0$l=1$rm=0$c=12$m=0$p=1

$show=/p/culinair.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/sport.html$type=two$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=10$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/sport.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

ambachten,2,culinair,22,cultuur,4,discoveries vouchers,13,duiken,1,golf,7,horeca,12,in de kijker,53,Merkwaardige ontdekkingsreizigers,6,nieuws,28,nieuwsbrief,2,pers,3,reizen,4,sport,36,tennis,27,
ltr
item
In Style Magazine: Xplore Diving: "Duiken is een van de snelst groeiende avontuurlijke sporten"
Xplore Diving: "Duiken is een van de snelst groeiende avontuurlijke sporten"
Duiken is een van de snelst groeiende avontuurlijke sporten.
https://1.bp.blogspot.com/-G3Co4y-QrX8/XGqiLKuTW9I/AAAAAAAAANI/EltbcAKXroUNLpV9T696zyFVbn7P7oYDgCLcBGAs/s640/in-style-1801-bw_Pagina_049_Afbeelding_0004.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-G3Co4y-QrX8/XGqiLKuTW9I/AAAAAAAAANI/EltbcAKXroUNLpV9T696zyFVbn7P7oYDgCLcBGAs/s72-c/in-style-1801-bw_Pagina_049_Afbeelding_0004.jpg
In Style Magazine
https://www.instylediscoveries.be/2019/11/xplore-diving-duiken-is-een-van-de.html
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/2019/11/xplore-diving-duiken-is-een-van-de.html
true
2466448498626043540
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy