$type=ticker$m=0$cls=4$c=12$show=home$hide=mobile

Padel | Laagdrempelige, sociale sport


Padel is een opkomende en trendy racketsport die bepaalde elementen van tennis en squash combineert, maar toch een duidelijk eigen karakter heeft. Deze sport heeft een onderkomen gevonden binnen de structuur van Tennis Vlaanderen en wordt daar gepromoot als een coole en toffe variant voor tennisspelers. Zo zijn leden van Tennis Vlaanderen automatisch verzekerd voor padel in de tennisclub en stijgt het aantal beoefenaars zienderogen. In Style Discoveries sprak met drie enthousiaste spelers: CEO van Tennis Vlaanderen Gijs Kooken, ex-profvoetballer Jeroen Simaeys, en Eli Beelen, drijvende kracht achter en trainer van de Tiense Padel Academie. Zoveel mag duidelijk zijn: dit is een groeiende sport met een mooie toekomst.

50 jaar oud in 2019

Nieuw is padel niet, maar bij ons kent deze sport pas vrij recent een groeiende belangstelling. Padel ontstond al in 1969 in Acapulco (Mexico) en mag dus in 2019 zijn vijftigste verjaardag vieren. De bedenker van padel, zakenman Enrique Corcuera, speelde weleens tennis, maar vond het wat overdreven om daar zijn tuin voor op te offeren. Voor een tennisveld heb je niet alleen het veld zelf nodig (lengte 23,77 meter en breedte 10,97 meter voor het dubbelspel), maar ook nog ruimte rondom het veld. Corcuera bakende een terrein van 10 bij 20 meter af met rondom 4 meter hoge muren. Omdat het veld kleiner was, bedacht hij ook om niet met tennisrackets maar met kleinere houten rackets te spelen. Padel was aanvankelijk voorbehouden aan de Mexicaanse elite, maar breidde zich snel uit in de rest van Zuid-Amerika. Het groeide in Argentinië uit tot een nationale sport met intussen meer dan tienduizend terreinen en ruim twee miljoen beoefenaars. Ook Brazilië is klassiek een sterk padelland.

Alfonso De Hohenlohe, een Spaanse gefortuneerde vriend van bedenker Corcuera, introduceerde de sport in Spanje, waar in 1974 de eerste Europese padelclub opgericht werd. Daar zorgde de enthousiaste steun van koning Juan Carlos en Wimbledonwinnaar Manolo Santana voor een boom, zodanig zelfs dat padel in Spanje nu met ruim vijf miljoen beoefenaars de op één na populairste sport is na het voetbal.

Het eerste wereldkampioenschap padel werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Delegaties uit elf Europese en Amerikaanse landen namen eraan deel. Sindsdien vindt het tweejaarlijks plaats. Andere grote toernooien die ook tienduizenden toeschouwers lokken, zijn de Europacup, de Padel Pro Tour (Spanje en Argentinië) en de Tri-Nations Cup in Latijns-Amerika.

Stijgend succes in Vlaanderen

In Vlaanderen mag de voorbije maanden van een explosieve groei gesproken worden. Daar is de steun van Tennis Vlaanderen zeker niet vreemd aan. Zo zijn leden van Tennis Vlaanderen ook verzekerd voor padel in de tennisclub.

CEO van Tennis Vlaanderen Gijs Kooken: “In 2017 werd de clubondersteuning nog verder uitgebreid. Ons team staat met het nodige enthousiasme ter beschikking om de clubs wegwijs te maken in informatie over terreinaanleg, ledenadministratie, terreinreservatie, de organisatie van competities enzovoort. Op Vlaams niveau mogen we intussen spreken van zo’n 6000 padelspelers, en 10.000 leden in 2019 is zeker geen utopie. Op lange termijn mikken we nog een stuk hoger. Dat begint toch al te tellen als je vergelijkt met het voetbal (250.000 spelers) en het tennis (150.000 spelers). Padel staat nu al sterk in Oost- en West-Vlaanderen, de andere provincies moeten nog een inhaalbeweging maken.”

Jeroen Simaeys: “Eigenlijk was ik een atypische profvoetballer. Zo heb ik als kind wel allerlei sporten gedaan en was voetbal zeker niet mijn grote droom. Ik deed hogere studies psychologie en ben eigenlijk pas op latere leeftijd doorgebroken. Na mijn carrière, die ik in 2017 bij OH Leuven beëindigde, ben ik nooit in het beruchte zwarte gat gevallen. Ik werk namelijk deeltijds als psycholoog bij Ondersteuningsnetwerk Tienen en geef in het weekend ook nog commentaar als voetbalanalist.”

“Ik heb me nog maar vrij recent tot de padelsport ‘bekeerd’. Daarvoor heb ik nooit echt getennist of andere racketsporten beoefend, dus op die vaardigheden kan ik geen beroep doen bij padel. Ik kan me voorstellen dat je als tennisser bij padel bepaalde voordelen hebt, maar er zijn toch ook duidelijk verschillen. Zo is padel een defensieve sport waarbij je gebruikmaakt van de wanden. Je kunt een punt echt opbouwen. Voor mij is het hoe dan ook ontspanning; ik hoef niets meer te bewijzen. Anderzijds put ik zeker nog voordeel uit mijn carrière als professionele sporter en helpt padel me nu om mijn conditie op een aangename manier te onderhouden. Ook het groepsaspect spreekt mij als ex-voetballer aan. Padel wordt nauwelijks als enkel- en bijna altijd als dubbelspel gespeeld. Bovendien is het de bedoeling om telkens van partner te wisselen. Ik ben trouwens niet de enige voetballer die van de sport houdt. Zo heeft Tom De Sutter in Brugge zijn eigen padelclub.”

Snel een degelijk niveau

Gijs Kooken: “Een van de aantrekkelijke aspecten van padel is dat je de sport gemakkelijk kunt aanleren. Wie eerder al een racketsport beoefend heeft, zal bij een eerste kennismaking met padel al snel een degelijk niveau halen. Maar ook wie die ervaring niet heeft, zal padel veel sneller aanleren dan bijvoorbeeld tennis, dat meer technische vaardigheden vraagt. Zo moet je bij padel bijvoorbeeld onderhands opslaan. Qua infrastructuur heeft padel het voordeel dat de terreinen aanzienlijk kleiner zijn dan bij tennis. De sport is bovendien fysiek minder veeleisend dan tennis en vraagt ook minder kracht.”

“Zelf merk ik dat ik in het tennis, hoeveel ik ook zou trainen, over mijn piek heen ben, maar in het padel heb ik zeker nog een progressiemarge. Tactiek en strategie zijn belangrijk, veel meer dan kracht. De glazen achterwand zorgt ervoor dat de bal langer in het spel blijft, met als resultaat langere rally’s en ook meer spelplezier. Padel is daardoor ideaal voor oudere spelers, mensen met blessures en ook vrouwen en kinderen. Leuk aan padel is ook dat je zelf het niveau van je inspanningen bepaalt. Zoek je een fysieke uitdaging, dan kun je altijd de intensiteit verhogen.”

Jeroen Simaeys:
Ik kan alleen maar getuigen dat ik snel op een aanvaardbaar niveau kon spelen. Wellicht speelt het balgevoel dat ik bij het voetbal gekweekt heb ook mee. Een ander voordeel, vind ik, is dat je veel aan de bal bent. Dat is bij voetbal wel even anders. Als je alles optelt, kom je daar per speler per match op hooguit een paar minuten uit.

Het surfen onder het tennis

Gijs Kooken: “De laatste maanden zijn we overstelpt geraakt met vragen over padel en de roep om deze alsmaar groeiende sport mee te laten profiteren van het ruime kader dat we gecreëerd hebben voor tennis. Ik ben er daarbij van overtuigd dat padel heel veel kan winnen bij tennis, door de 150.000 leden die er al zijn, en voor wie de stap naar padel heel klein is. In de omgekeerde richting denk ik dat het voor de tenniswereld ook clubversterkend kan werken. Want de voordelen van padel zijn legio: je kunt het bijvoorbeeld zowel in de winter als in de zomer spelen. De sport is net dat tikkeltje intensiever, waardoor je je ook bij koudere temperaturen op de kunstgrasondergrond warm kunt houden. Bovendien vraagt tennis voor veel spelers nog heel wat concentratie en zijn er niet zo heel veel mensen die beginnen te tennissen zonder dat ze les volgen. Padel is in dat verband een pak laagdrempeliger.”

“Het niveauverschil, dat meer aanwezig is in het tennis, heb je minder bij padel. Het pure spelgehalte is namelijk een stuk hoger. Padel is voor mij eigenlijk het surfen onder het tennis: het heeft iets rebels, iets dat moeilijk te kaderen is maar waar plezier maken centraal staat.”

Eli Beelen, drijvende kracht en trainer van de Tiense Padel Academie, is de geknipte figuur om de brug tussen tennis en padel te slaan en de vergelijking te maken. Hij is een van de eerste padelleraars van het land, en zowel B-tennisspeler als tennisleraar. “Beide sporten kunnen elkaar mooi aanvullen, maar hebben toch hun eigenheid. De afwisseling kan ook goed zijn om gewenning tegen te gaan. En het feit dat je een goede tennisser bent, betekent nog niet dat je datzelfde niveau ook in het padel haalt, of omgekeerd. Bovendien kan het erg verfrissend zijn om met een nieuwe sport te beginnen, om het even hoe oud of fit je bent. Het feit dat je in padel snel vorderingen kunt maken, is zeker een van de hoekstenen van het succes van deze sport.”

Administratief gemak verhogen

Gijs Kooken: “Om de symbiose van de twee sporten te bespoedigen, zijn we begonnen met het administratieve gemak voor de padelsporters te verhogen. We mogen terecht trots zijn op het platform dat er voor het tennis bestaat rond terreinreservaties, administratieve verwerkingen of verzekeringen. Dat zal dan ook overgezet worden naar het padel. Zo worden beide makkelijk te managen en bovendien vermijd je meteen ook een dubbele verzekering. Iemand die lid is van Tennis Vlaanderen, is ook verzekerd voor padel, en kan deelnemen aan interclubs en toernooien. We hebben ondertussen met vrijwel alle padelclubs samengezeten om de ideale competitieformule te distilleren. Niet volgens het tennissysteem dus. Padel is een andere sport en heeft zijn eigen aanpak nodig.”

Pop-upbanen

Gijs Kooken: “Momenteel zijn er al een vijftiental clubs in Vlaanderen. Het is de bedoeling dat er in heel Vlaanderen padel gespeeld kan worden. Daarom zijn er twee pop-upbanen die voor een aantal maanden tegen heel voordelige tarieven naar tennisclubs kunnen gaan, zodat die clubs kunnen inschatten wat het potentieel is van deze toch niet te onderschatten investering.”

“Ons enige doel is uiteindelijk dat we meer mensen naar de tennis- of padelclub krijgen. Wij geloven dat we met dit initiatief de mensen kunnen overtuigen die nu twijfelen of ze nog wel genoeg spelen om lid te blijven in een club. Zo kunnen we ze iets extra’s aanbieden, waardoor ze een bijkomende reden hebben om actief te blijven. We zien daar een gigantisch potentieel in en hopen dat de twee sporten elkaar op termijn zullen versterken. Een pure win-winsituatie voor zowel tennis als padel is ons ultieme streefdoel.”

Meer info: www.padelbytennisvlaanderen.be

Voormalig profvoetballer Jeroen Simaeys sloot in 2017 zijn carrière af bij OH Leuven, waar hij in 1994 op 10-jarige leeftijd al bij speelde en waar hij na een periode van twee jaar bij KV Mechelen ook naar terugkeerde. Hij debuteerde in 2005 in eerste klasse bij Sint-Truiden, waarna er passages volgden van 2007 tot 2011 bij Club Brugge. Tot 2014 speelde hij bij KRC Genk en nog twee seizoenen bij de Russische tweedeklasser Samara (onder het trainerschap van Franky Vercauteren) om in 2016 bij OH Leuven zijn loopbaan als voetballer af te ronden.

Gijs Kooken

Gijs Kooken is van opleiding jurist en was sinds 2008 werkzaam als directeur bij Unizo Internationaal. Sinds 2014 is hij bij Tennis Vlaanderen CEO en secretaris-generaal. 

$show=/2018/08/tennis.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/duiken.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/golf.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2019/02/merkwaardige-ontdekkingsreizigers.html$type=blogging$m=0

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/clix-floors-outdoor-padel-tennis-het.html

$show=/p/pers.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/pers.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/auto-en-moto.html

$show=/p/reizen.html$type=two$au=0$cm=0$rm=1$c=10

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/reizen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/evenementen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/humor.html

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=9$m=0$p=1

$show=/p/ambachten.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/ambachten.html

$show=/p/horeca.html$type=three$sn=0$l=1$rm=0$c=12$m=0$p=1

$show=/p/culinair.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/sport.html$type=two$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=10$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/sport.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

ambachten,2,culinair,22,cultuur,4,discoveries vouchers,13,duiken,1,golf,7,horeca,12,in de kijker,53,Merkwaardige ontdekkingsreizigers,6,nieuws,28,nieuwsbrief,2,pers,3,reizen,4,sport,36,tennis,27,
ltr
item
In Style Magazine: Padel | Laagdrempelige, sociale sport
Padel | Laagdrempelige, sociale sport
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtADZ_M9H7VitKiNvXKx_pdFbVF6r1Gz2R3xz5LMT__bFpevcmhBx6mc4dJ1kUJQXG95m4I-C14AeqqdDIClfY-ibhyVEP5A3HV1_bjLves54IWVH1ZbyLZIeLDyCr-eHn20EWAesPEW68/s640/shutterstock_1174090717.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtADZ_M9H7VitKiNvXKx_pdFbVF6r1Gz2R3xz5LMT__bFpevcmhBx6mc4dJ1kUJQXG95m4I-C14AeqqdDIClfY-ibhyVEP5A3HV1_bjLves54IWVH1ZbyLZIeLDyCr-eHn20EWAesPEW68/s72-c/shutterstock_1174090717.jpg
In Style Magazine
https://www.instylediscoveries.be/2019/10/padel-laagdrempelige-sociale-sport.html
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/2019/10/padel-laagdrempelige-sociale-sport.html
true
2466448498626043540
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy