$type=ticker$m=0$cls=4$c=12$show=home$hide=mobile

Charleroi | De parel van Henegouwen


Over Charleroi bestaat – bij diegenen die er nog niet geweest zijn – een hardnekkig misverstand. De hoofdstad van ‘Le Pays Noir’ heeft de reputatie lelijk en afgeleefd te zijn, maar niets is minder waar. De Henegouwse industriestad herbergt tal van verrassingen en maakt een citytrip in eigen land zeker de moeite waard. Neem de proef op de som en je komt gegarandeerd enthousiast terug!

Zeker in Vlaanderen wordt weleens meesmuilend gedaan wanneer het over Charleroi gaat. ‘Corrupt’, ‘het Chicago aan de Samber’: het zijn maar een paar van de minder vleiende ‘koosnaampjes’ van de grootste stad van Wallonië. En ook de Karolingers zelf steken graag de draak met hun stad. Maar het vraagt maar één bezoekje ter plaatse om met eigen ogen vast te stellen dat deze metropool bruist en groeit als nooit tevoren.

Koninklijke stad 

Eerst een kleine geschiedenisles. Charleroi bestaat sinds 1666 en heeft zijn naam te danken aan Karel II (Charles), koning van Spanje, die in 1665 na de dood van zijn vader Filips IV de troon besteeg. In de officiële benaming vinden we op de C van Charleroi nog steeds een kroontje terug. Dat kroontje verwijst niet alleen naar de koning, maar ook naar het embleem dat een fabriek met drie schouwen voorstelt.

Charleroi-Stad zelf telt ongeveer 200.000 inwoners, maar wanneer we de agglomeratie erbij tellen, komen we aan zowat een half miljoen. Daarmee is het meteen de grootste metropool van Wallonië. Langzaam weet Charleroi zijn negatieve imago te ontzenuwen, en steeds meer toeristen bezoeken deze stad. Ze zijn doorgaans meer dan aangenaam verrast, want Charleroi heeft letterlijk alles. Een ruime keuze aan restaurants (van de volkse kroeg tot de hippe brasserie en het gastronomische restaurant), comfortabele hotels, moderne bioscopen, uitgaansmogelijkheden zoals discotheken, nachtclubs, theaters: een avondje uit in Charleroi biedt alles wat je ervan verwacht.

Overdag is het heerlijk flaneren door het centrum, waar de verkeersvrije straten en winkels de nodige variatie bieden. De pittoreske Zondagsmarkt (die tot 1909 teruggaat) brengt elke week een massa volk op de been. De Carolo’s (zoals de inwoners zichzelf noemen) zijn van nature vriendelijk en gastvrij, en hun glimlach krijg je er gratis bij.

Sint-Christoffelkerk 

Ook wie niet meteen verzot is op kerken, moet zeker toch eens langsgaan in de kerk van Charleroi, gewijd aan Sint-Christoffel, tegenover het monumentale stadhuis. Aanvankelijk was deze bidplaats een eenvoudige kapel, waarvan de bouw begon in 1667.

De oorspronkelijke kapel onderging meerdere aanpassingen en uitbreidingen. In de 18de eeuw kreeg de kapel de allure van een echte basiliek. Na verwoestingen door de Fransen vonden zowel in de 18de als de 19de eeuw grondige restauraties plaats. In 1956 werd de kerk verder vergroot, waarbij de oude kerk het huidige zijschip werd en naast een nieuwe hoofdingang ook een koepel met een diameter van 16 meter en een hoogte van 48 meter toegevoegd werd.

Ook Carolo’s die niet meteen van religieuze gevoelens overlopen, zijn trots op hun kerk met als een van de absolute trekpleisters een uniek mozaïek. Dat is van recente datum. Het werd in 1957 volgens een ontwerp van lokaal kunstenaar Jean Ransy aan het vernieuwde hoogkoor toegevoegd. Voor de uitwerking van dit mozaïek kwam speciaal een delegatie uit Venetië over. Die maakte er een waar kunstwerk van 200 meter groot, bezet met miljoenen stukjes glas en een laagje bladgoud. 

La Manufacture Urbaine 

In wat ooit de mediatheek van Charleroi was, is nu La Manufacture Urbaine gevestigd. Dit nieuwe moderne en vriendelijke concept, in het hart van de stad, produceert bier en brood met lokale producten en brandt koffie met respect voor de traditie. Het doel van de plaats is het bevorderen en initiëren van die vaardigheden, maar ook het verhogen van het bewustzijn van ethische en kwaliteitsconsumptie. 

Het streetarttcircuit 

Sinds 2014 is Charleroi het epicentrum van de stedelijke kunst in België met de oprichting van de tweejaarlijkse ‘Asphalte’. Het telt al een tiental monumentale fresco’s en wordt om de twee jaar verrijkt met nieuwe stadswerken. Je kunt ze ontdekken via de wandel- of fietsroutes. 

BPS22 

BPS22 is een op het eerste gezicht misschien wat vreemde naam voor het nieuwe museum voor plastische en hedendaagse kunst van Charleroi. BPS staat voor ‘Bâtiment Provincial Solvay’. De locatie op zich is al speciaal: zo zit het museum in een grote glazen fabriekshal van 12 meter hoog, ideaal voor een aantal creaties die groot en hoog uitvallen. In dit museum zijn ruim 6000 kunstwerken uit de periode van eind 19de tot begin 21ste eeuw ondergebracht.

Het gaat hierbij om kunst uit zowel eigen land als internationaal. De objecten komen uit velerlei kunstvormen: schilderijen, wandtapijten, creaties, videokunst … Ook de onderwerpen van deze kunstwerken zijn erg divers, met weliswaar telkens een link naar de actualiteit.

Geregeld eens langskomen is de boodschap, want in dit museum lopen altijd verschillende tentoonstellingen tegelijk. Ook levert de ploeg van BPS22 vaak haar medewerking aan andere tentoonstellingen in verschillende steden wereldwijd.

Voor wie graag het onderste uit de kan haalt, beschikt het museum over een uitgebreid documentatiecentrum. Hier vind je een uitgebreid archief met heel wat unieke documentatie. Vooral de verzameling over het surrealisme wordt door kenners als uniek omschreven. 

Fotografiemuseum

Het Fotografiemuseum behoort tot de absolute must-see plekken van Charleroi. De locatie, een voormalig karmelietenklooster even buiten de stadskern, is op zich al de verplaatsing waard.

Na de opening in 1987 was het museum uitsluitend hier ondergebracht, maar de ruimte werd al gauw te klein. Een deel van het museum heeft onderdak gevonden in een moderne vleugel uit 2008. Het museum brengt de wereld van foto, beeld en licht op een boeiende en innovatieve manier in beeld, en dat wordt door het grote publiek duidelijk gesmaakt. Het Fotografiemuseum van Charleroi geldt intussen als een van de grootste en belangrijkste van Europa. Om enkele cijfers te geven: de collectie bestaat uit 80.000 foto’s en 3 miljoen negatieven, goed voor jaarlijks 60.000 bezoekers. 

Jaarlijks worden hier tijdelijke tentoonstellingen opgezet waarbij men kan putten uit een gigantische collectie aan beschikbare foto’s, afdrukken en negatieven.

Ook de cafetaria van het museum, met uitzicht op de groene tuinen, is een heerlijke plek om even te vertoeven en uit te rusten van al dat moois.

Le Bois du Cazier 

Een beetje buiten de stad, in Marcinelle, bevindt zich Le Bois de Cazier. Dit museumcomplex schenkt aandacht aan de drie industriële componenten die Charleroi groot gemaakt hebben als industriestad, zijnde steenkool, glas en staal.

Deze plek staat sinds 2012 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je ontdekt er alles over de negentiende-eeuwse mijnindustrie die eens zo belangrijk was voor deze streek en ook over de ramp die er plaatsvond in 1956. Daarbij vielen 262 doden bij een brand diep onder de grond. De slachtoffers worden er geëerd in een speciaal toegeruste ruimte, wat de plek nog bijzonderder maakt.

In de vroegere doucheruimtes vinden we het Industriemuseum terug. Hier wordt het verhaal verteld van de industriële revolutie die Wallonië destijds groot maakte. Voorwerpen als een stoommachine, een plaatwalsmachine, drukpersen, elektrische motoren, dynamo’s, een tram en tal van andere werktuigen brengen de industriële ontwikkeling van deze streek op aanschouwelijke wijze tot leven.

Op de drie mijnterrils zijn wandelpaden aangelegd waarlangs de bezoeker naar boven kan gaan. De top biedt bij wijze van beloning een prachtig panorama op Charleroi en omgeving. Opvallend hier is de zogenaamde ‘dreef van de herinnering’: een overzicht van twaalf plantensoorten, één uit elk land van herkomst van de slachtoffers.

In het glasmuseum kom je alles te weten over de boeiende wereld van glas. Kunst, techniek en geschiedenis zijn de drie kapstokken waaraan dit museum het getoonde materiaal ophangt. De oorsprong van glas, maar ook hoe dit materiaal als industrieel goed en in de kunst vroeger en nu zijn plek vindt, komen rijkelijk aan bod.

De Rockerill 

Deze voormalige fabriek, die gered werd door een collectief van kunstenaars, is getransformeerd tot een echte plaats van uitwisseling waar kunstenaars geëerd worden. De Rockerill is niet alleen een bruisende concertzaal, maar doet ook dienst als kunstenaarsatelier of tentoonstellingszaal. Hier kun je elke donderdag terecht voor ‘industriële aperitieven’, waar concerten en een goed humeur je wachten. 

De RAVeL 

Charleroi heeft het geluk doorkruist te worden door twee routes waarlangs je de stad kunt bezoeken. De eerste, de RAVeL 1 ‘La Houillière’, is een prachtige route om het noordoosten van Charleroi en de streetart te ontdekken. De tweede, de RAVeL 3, bestaat vooral uit jaagpaden en slingert langs de Samber en het kanaal Charleroi-Brussel voor een meer natuurlijke tocht. 

Culinair genieten 

In Charleroi vind je ook een aantal lokale specialiteiten terug die je zeker eens moet proeven. We pikken er enkele uit: 

L’escavèche 

Hoewel van Spaanse afkomst, werd de escavèche al snel een vaste waarde in Charleroi. Oorspronkelijk werd de bereiding gebruikt om vlees en vis te bewaren dankzij de azijn die het gerecht bevatte. Tegenwoordig is het een gerecht op basis van forel of paling dat ongeveer twee dagen na de bereiding koud gegeten wordt. 

Blanche de Charleroi 

Dit witbier gemaakt van mout en tarwe ontstond in een achttiende-eeuws monumentaal pand in de buurt van de abdij van Aulne (niet ver van Charleroi). Zijn belangrijkste kenmerk is de fruitige en dorstlessende smaak die doet denken aan sinaasappel, koriander en ananas. 

Vitoulets 

Vitoulets zijn gehaktballetjes die hun naam te danken hebben aan de snelheid waarmee ze gekookt kunnen worden. Ze konden perfect klaargemaakt worden als er een onverwachte gast op bezoek kwam. 

De gayette van Charleroi 

De gayette is een kleine, smeltende truffel die bedekt is met botercrème en omhuld met melkchocolade. Hij ziet eruit als houtskool en symboliseert de industriële geschiedenis van de streek.

Winkelen

Aan originele boetieks is er in Charleroi geen gebrek. Om je de beste aanbiedingen te helpen vinden, hebben we een selectie gemaakt om je winkeltocht mee te beginnen! 

Le Palais du Bas 

Deze galerij, geïnstalleerd in een voormalige emblematische winkel in Charleroi, is gewijd aan het stripverhaal, maar ook aan alle andere vormen van de negende kunst. Een ontmoetingsplaats voor verzamelaars, maar ook voor tijdelijke tentoonstellingen en andere evenementen. 

Wonder Friends 

Van de meest verfijnde tot de meest trendy artikelen, voor kinderen maar ook voor volwassenen, Wonder Friends biedt een reeks van design- en leuke accessoires. Je vindt er decoratiemateriaal, sieraden, accessoires voor mannen en vrouwen, kleding en zelfs speelgoed voor kinderen. 

Pop & C 

Deze pop-upwinkel verwelkomt creaties van verschillende kunstenaars en ambachtslieden: meubels, kleding, sieraden, decoratie, enzovoort. De boetiek verandert elk jaar van locatie en neemt open plekken in het centrum in om een wijk nieuw leven in te blazen en creativiteit te stimuleren. 

Naar Charleroi 

  • met de auto - vanuit Brussel via de E19 - A54, vanuit Namen en Luik via de E42 
  • met de trein - station van Charleroi 
  • met de bus - lijn A – Aéroport/Centre-ville  

Meer info 

Huis voor Toerisme 
Place Charles II 20
6000 Charleroi 
www.paysdecharleroi.be

tel.: 071 86 14 14 

$show=/2018/08/tennis.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/duiken.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/golf.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2019/02/merkwaardige-ontdekkingsreizigers.html$type=blogging$m=0

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/clix-floors-outdoor-padel-tennis-het.html

$show=/p/pers.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/pers.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/auto-en-moto.html

$show=/p/reizen.html$type=two$au=0$cm=0$rm=1$c=10

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/reizen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/evenementen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/humor.html

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=9$m=0$p=1

$show=/p/ambachten.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/ambachten.html

$show=/p/horeca.html$type=three$sn=0$l=1$rm=0$c=12$m=0$p=1

$show=/p/culinair.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/sport.html$type=two$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=10$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/sport.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

ambachten,2,culinair,22,cultuur,4,discoveries vouchers,13,duiken,1,golf,7,horeca,12,in de kijker,53,Merkwaardige ontdekkingsreizigers,6,nieuws,28,nieuwsbrief,2,pers,3,reizen,4,sport,36,tennis,27,
ltr
item
In Style Magazine: Charleroi | De parel van Henegouwen
Charleroi | De parel van Henegouwen
Charleroi: de place to be voor een hippe citytrip!
https://1.bp.blogspot.com/-Fw825vh37Jg/XJH8Kklhl8I/AAAAAAAAAfg/kR-c6HXe5MkP9pB994pRUOLUpeF4E_gkgCLcBGAs/s640/InStyle%2BDisc%2Bview%2Bhenegouwen.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Fw825vh37Jg/XJH8Kklhl8I/AAAAAAAAAfg/kR-c6HXe5MkP9pB994pRUOLUpeF4E_gkgCLcBGAs/s72-c/InStyle%2BDisc%2Bview%2Bhenegouwen.jpg
In Style Magazine
https://www.instylediscoveries.be/2019/10/charleroi-de-parel-van-henegouwen.html
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/2019/10/charleroi-de-parel-van-henegouwen.html
true
2466448498626043540
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy