$type=ticker$m=0$cls=4$c=12$show=home$hide=mobile

Merkwaardige ontdekkingsreiziger | Daisy Bates

Leven bij de Aboriginals

Het leven van Daisy Bates (1863-1951) kan op zijn zachtst gezegd als opmerkelijk omschreven worden. Deze controversiële Ierse journaliste raakte vooral bekend om het onderzoek dat ze deed naar de Aboriginals in Australië, die toen nog als wilden beschouwd werden.

Strenge opvoeding

Daisy May Bates werd in 1863 in Tipperary geboren als dochter van de strenge victoriaanse grootgrondbezitter James Edward O’Dwyer. Haar moeder overleed toen Daisy nog heel jong was en ze werd erg streng opgevoed door haar grootmoeder en vrienden van haar vader, die vaak uithuizig was. Hardnekkige longproblemen dwongen Bates uit te wijken naar een warmer klimaat. In 1884 emigreerde ze naar Queensland in Australië, waar ze kon verblijven bij bisschop G.H. Stanton. Ze trouwde er snel met ene Henry Murrant, maar dat huwelijk hield niet lang stand. Dit was het begin van een weinig succesvol liefdesleven. 

Ze nam noodgedwongen een baan aan als gouvernante, en trad toen in het huwelijk met achtereenvolgens de veeboer Jack Bates en kort daarna Ernest Baglehole, een man van twijfelachtige afkomst. De veeboer dook opnieuw op en werd de vader van haar zoon Arnold. Maar deze feministe avant la lettre kreeg steeds meer heimwee naar Europa. Uiteindelijk vertrok ze heel alleen naar Engeland, waar ze vijf jaar lang in Londen zou verblijven. Ze schreef er artikels voor een tijdschrift en leerde zo de journalistieke stiel kennen.

Barbaarse wilden

Het drukke leven in Londen werd Daisy te veel, en ze wilde terug naar Australië. Het was haar opgevallen hoe de Britse pers steeds negatief schreef over de Aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië die als barbaarse wilden betiteld werden. Ze wilde onderzoeken of die verhalen klopten, en bood de kwaliteitskrant The Times aan om artikels over dit onderwerp te schrijven. Tijdens de lange boottocht naar Australië kwam Bates in contact met een pater die de nodige neutrale kennis over de Aboriginals had. Hij verwees haar door naar het noordwestelijke deel van Australië, waar ze terechtkon in de trappistenmissie van Beagle Bay ten noorden van Broome.

Bates besloot de zaak grondig aan te pakken en ging bij de Aboriginals leven. Ze deed haar best om zo snel mogelijk de taal onder de knie te krijgen en toonde zich geïnteresseerd in de oeroude mythen en verhalen, die door de Aboriginals van generatie op generatie overgeleverd werden.

‘Grootmoeder’ van de Aboriginals

Snel won ze het vertrouwen en werd ze door de stamleden als een teruggekeerde ‘geest’ beschouwd. Ze mocht ook – als eerste blanke – deelnemen aan de heilige en geheime riten van de Aboriginals. In 1901 kwam ze opnieuw in contact met haar tweede echtgenoot Jack Bates.

Op rondreis in Australië veestapel enkele honderden kilometers verderop had. Ze nagelaten foto met tekst kwam nooit helemaal los van deze man, wiens achternaam ze bleef dragen, maar toch was hun relatie gedoemd om opnieuw snel te stranden. Intussen werd Daisy Bates niet alleen in Engeland maar ook in Australië steeds meer beschouwd als een autoriteit op het vlak van de Aboriginals. In de plaatselijke kranten kreeg ze ruim de kans om over deze problematiek te schrijven. Vooral haar bijnaam ‘Kabbarli’ (‘grootmoeder’) die ze van de Aboriginals kreeg, maakte daar grote indruk.

Bloedwraak en kannibalisme

Ook de Australische overheid toonde hoe langer hoe meer belangstelling in haar werk. De regering had vooral problemen met de negatieve kanten van de cultuur van de Aboriginals, zoals bloedwraak en kannibalisme. Bates werd ingehuurd om meer informatie over de Aboriginals te verzamelen, veldwerk dat ruim tien jaar in beslag zou nemen. Bij een van die tochten werd ze zelfs door een lokale medicijnman die op sterven lag tot zijn opvolger benoemd en kreeg ze zijn medicijnstaf. Die staf deed dienst als een soort paspoort en gaf haar toegang tot tal van andere stammen.

De Britse antropoloog Alfred Radcliffe-Brown, een ambitieuze jonge wetenschapper die haar zogezegd genereus aanbood om haar te helpen bij haar werk, bleek een zweetdief te zijn. Hij publiceerde verschillende van haar artikels onder zijn eigen naam, en raakte zelfs een hoop manuscripten kwijt die zij hem toevertrouwd had, zodat ze alles opnieuw moest opschrijven.

Vreemde eend in de bijt

Na de vorming van een nieuwe regering in Australië in 1912 waren de fondsen voor het onderzoek van Bates op. Toch kreeg ze het niet over haar hart om afscheid te nemen van haar geliefde Aboriginals. Ze verkocht al haar bezittingen en besloot de rest van haar leven met haar nieuwe vrienden door te brengen. Hoe langer ze in de wildernis tussen de Aboriginals verbleef, hoe vreemder de blanken haar begonnen te vinden. Ook al omdat ze haar kledingstijl nooit aanpaste en ze tot diep in de 20ste eeuw in haar victoriaanse kostuums bleef rondlopen. 

Tot op het einde van haar leven wist Daisy Bates zich gesteund door een reeks invloedrijke vrienden. Zo kon ze in het Westen toch van het nodige respect en de bijbehorende financiële middelen blijven genieten. Op hoge leeftijd raakte ze haar geestelijke vermogens kwijt, en in 1951 stierf ze op 87-jarige leeftijd in haar slaap bij een vriendin in Adelaide.

$show=/2018/08/tennis.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/duiken.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/golf.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2019/02/merkwaardige-ontdekkingsreizigers.html$type=blogging$m=0

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/clix-floors-outdoor-padel-tennis-het.html

$show=/p/pers.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/pers.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/auto-en-moto.html

$show=/p/reizen.html$type=two$au=0$cm=0$rm=1$c=10

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/reizen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/evenementen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/humor.html

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=9$m=0$p=1

$show=/p/ambachten.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/ambachten.html

$show=/p/horeca.html$type=three$sn=0$l=1$rm=0$c=12$m=0$p=1

$show=/p/culinair.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/sport.html$type=two$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=10$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/sport.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

ambachten,2,culinair,22,cultuur,4,discoveries vouchers,13,duiken,1,golf,7,horeca,12,in de kijker,53,Merkwaardige ontdekkingsreizigers,6,nieuws,28,nieuwsbrief,2,pers,3,reizen,4,sport,36,tennis,27,
ltr
item
In Style Magazine: Merkwaardige ontdekkingsreiziger | Daisy Bates
Merkwaardige ontdekkingsreiziger | Daisy Bates
https://3.bp.blogspot.com/-WJMWdySb8W0/XGqCDvfvXlI/AAAAAAAAAK8/Haq28xKajXUhacI1pHJTFNwyN5NoWrX2QCLcBGAs/s640/in-style-1801-bw_Pagina_009_Afbeelding_0008.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-WJMWdySb8W0/XGqCDvfvXlI/AAAAAAAAAK8/Haq28xKajXUhacI1pHJTFNwyN5NoWrX2QCLcBGAs/s72-c/in-style-1801-bw_Pagina_009_Afbeelding_0008.jpg
In Style Magazine
https://www.instylediscoveries.be/2019/02/daisy-bates.html
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/2019/02/daisy-bates.html
true
2466448498626043540
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy