$type=ticker$m=0$cls=4$c=12$show=home$hide=mobile

Merkwaardige ontdekkingsreiziger | Alexandrine Tinne

De aantrekkingskracht van de Toearegs 

De Nederlandse Alexandrine Tinne (1835-1869) leidde een kort maar bewogen leven. Als ervaren reizigster exploreerde ze samen met haar moeder grote delen van Afrika in een tijd dat de wereld nog volledig door mannen beheerst werd. Ze was bovendien een van de eerste fotografen van niveau in Nederland.

Avonturenroman

Het leven van Alexandrine Tinne laat zich lezen als een avontuurlijke roman, ook al omdat zij zelf, afgezien van wat brieven, geen geschriften nagelaten heeft en er dus ruimte voor interpretatie is. Alle informatie over haar is afkomstig uit de tweede hand, en dat komt de betrouwbaarheid niet altijd ten goede. Afhankelijk van de bron wordt ze nu eens opgevoerd als verdediger van het geloof, dan weer als voorvechtster op de barricaden in de strijd tegen de slavenhandel of als een onvervalste suffragette.

Alexandrine werd geboren in 1835 in Den Haag en groeide op in een rijk milieu. Haar vader maakte fortuin in de handel van suiker en koffie en overleed in 1844. Zijn weduwe Henriette had dus geen geldzorgen, maar zelf kwam ze ook al uit een rijk gezin. Zo was de moeder van Alexandrine de dochter van viceadmiraal en notoire zeeheld Theodoor van Capellen, die door Willem II in de adelstand verheven werd.

Reislust

Het nagelaten fortuin bij de dood van haar vader bleek zo groot dat zijn weduwe zich tot de rijkste personen van Nederland kon rekenen. Er was dus voldoende geld om te besteden aan de opvoeding van Alexandrine, die over de nodige talenten bleek te beschikken. Ze was goed in talen, tekende fantastisch en speelde ook nog eens uitmuntend piano. Ze had verschillende privéleraressen en haar moeder stuurde haar op kostschool in het Zuid-Franse Pau. In Den Haag woonde ze vlak bij de Koninklijke Bibliotheek, die ze gretig verslond. Vooral de boeken over land- en volkenkunde trokken haar bijzondere aandacht.

De dames Tinne maakten samen de nodige reizen, en daarbij nam vooral Alexandrine het voortouw. Per koets, trein en stoomschip en ook met vinnige ponywagentjes trokken ze in 1854 het hele Europese continent door op weg naar Bergen en Stockholm. Onderweg raakte ze tijdelijk verloofd met graaf Adolf von Königsmarck, maar het kwam nooit tot een huwelijk omdat haar verloofde wilde dat ze braafjes thuis zou blijven ...

Een volgende reis ging in 1855 richting de Egyptische havenstad Alexandrië, omdat Alexandrine graag de oorsprong van haar naam beter wilde leren kennen. In verschillende reizen besloot ze om met haar moeder niet alleen de bekende toeristische trekpleisters te bezoeken. Ze maakten ook een gevaarlijke karavaantocht naar de Rode Zee en volgden per schip de Nijl tot aan Aswan.

Nu had Alexandrine de smaak pas echt te pakken. De volgende bestemmingen Palestina en Syrië stonden toen als bijzonder gevaarlijk genoteerd, maar dat kon het reislustige duo (en dan vooral Alexandrine) niet tegenhouden. Ze bestudeerde er onder meer de islam en verfijnde haar pianospel. Terug in Den Haag stortte Alexandrine zich met het nodige enthousiasme op een nieuwe passie: de toen net ontluikende fotografie. Ook daarvoor bleek ze heel wat aanleg te hebben en ze werd een van de eerste fotopioniers in Nederland.

Onbekend gebied

Al snel begon het weer te kriebelen. In 1861 trokken moeder en dochter Tinne samen met haar tante Addy opnieuw richting Afrika. Met de nodige tussenstops belandde de expeditie aan het einde van 1862 in Khartoem, en de Duitse ontdekkingsreizigers Theodor von Heuglin en Hermann Steudner sloten zich bij de tocht aan. Ze trokken steeds verder de bergen en onbekend gebied in. De expeditie was intussen uitgegroeid tot een gevolg van zowat tweehonderd personen.

Omdat zowel moeder als dochter vaak koppig meerdere dagen op één plek wilden verblijven om de omgeving te verkennen, vorderde de reis maar langzaam. De trip zou uiteindelijk noodlottig aflopen. Eerst stierf haar moeder Henriette, en Alexandrine besloot terug te keren naar Khartoem. Daar overleden ook haar tante Addy en twee kamermeisjes, waardoor Alexandrine met vier lijkkisten naar Caïro terugkeerde. Toch was haar tocht naar de Gazellenrivier niet tevergeefs geweest. Onderweg had ze een aantal onbekende planten verzameld en getekend die later in de Plantae Tinneanae verzameld werden.

Toearegs

Nog was de reislust van Alexandrine Tinne niet bevredigd. Het zou uiteindelijk ook haar dood worden. Gefascineerd door de verhalen over de Toearegs, een nomadenvolk uit de Sahara, besloot ze in 1868 een expeditie naar dit volk aan te vatten. Ze slaagde erin om contact te leggen met Ichnoechem, een machtige Toearegvorst. “Nooit zag ik een nobeler iemand!” schreef ze in een zeldzame brief aan het thuisfront. Maar de reis zou haar geen geluk brengen. Op 2 augustus 1869 werd haar karavaan overvallen door een gemengde groep Arabieren en Toearegs. Ze werd met zwaarden en geweerschoten om het leven gebracht. Vooral haar foto’s, nog steeds aanwezig in het gemeentearchief van Den Haag, zouden haar overleven.

$show=/2018/08/tennis.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/duiken.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2018/08/golf.html$type=blogging$m=0$c=10$p=1

$show=/2019/02/merkwaardige-ontdekkingsreizigers.html$type=blogging$m=0

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/clix-floors-outdoor-padel-tennis-het.html

$show=/p/pers.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/pers.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/auto-en-moto.html

$show=/p/reizen.html$type=two$au=0$cm=0$rm=1$c=10

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/reizen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/evenementen.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/humor.html

$show=/p/cultuur.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=9$m=0$p=1

$show=/p/ambachten.html$type=one$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/ambachten.html

$show=/p/horeca.html$type=three$sn=0$l=1$rm=0$c=12$m=0$p=1

$show=/p/culinair.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/sport.html$type=two$cm=0$au=0$rm=1$sn=1$c=10$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/sport.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

ambachten,2,culinair,22,cultuur,4,discoveries vouchers,13,duiken,1,golf,7,horeca,12,in de kijker,53,Merkwaardige ontdekkingsreizigers,6,nieuws,28,nieuwsbrief,2,pers,3,reizen,4,sport,36,tennis,27,
ltr
item
In Style Magazine: Merkwaardige ontdekkingsreiziger | Alexandrine Tinne
Merkwaardige ontdekkingsreiziger | Alexandrine Tinne
https://1.bp.blogspot.com/-vxQ_sXBOYjc/XGp-C-yk9pI/AAAAAAAAAKo/sZjz_EOUWZ06ILWGFlb_7yhC9nGU67yUwCLcBGAs/s640/in-style-1801-bw_Pagina_009_Afbeelding_0004.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-vxQ_sXBOYjc/XGp-C-yk9pI/AAAAAAAAAKo/sZjz_EOUWZ06ILWGFlb_7yhC9nGU67yUwCLcBGAs/s72-c/in-style-1801-bw_Pagina_009_Afbeelding_0004.jpg
In Style Magazine
https://www.instylediscoveries.be/2019/02/alexandrine-tinne.html
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/
https://www.instylediscoveries.be/2019/02/alexandrine-tinne.html
true
2466448498626043540
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy