Barbecue kan eigenlijk het hele jaar door, al ligt het accent bij ons toch voornamelijk op de zomer. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? We vatten het graag voor jou samen in dit handige lijstje.
1. Welke barbecue: houtskool, gas of elektrisch?
Het soort barbecue hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur af, maar ook van de beschikbare plaats. Een houtskoolbarbecue is ideaal voor grote tuinen. Heb je een appartement met een balkon, dan kun je beter voor elektrisch of gas kiezen. Kijk vooral naar de grootte van de grill als je voor uitgebreide groepen wilt barbecueën en naar de ruimte tussen de staven van de grill. Is die te groot, dan kunnen je bereidingen er al snel tussen vallen.
2. Welke briketten?
Houtskool is klassiek en degelijk, maar waarom niet eens kokosbriketten proberen? Die gaan langer mee en blijven ook langer warm. Ze kosten wel iets meer, maar dat verschil haal je er zo uit.
3. Welk gereedschap?
Je kunt zover gaan in je barbecue-uitrusting als je wilt, maar echt uitgebreid hoeft die niet te zijn. Een tang en een paar barbecuevorken: daar kom je al een heel eind mee.
4. Hoe steek je een houtskoolbarbecue aan?
De aanmaakblokjes hebben zeker hun nut, maar wil je professioneel overkomen, dan gebruik je een zogenaamde schoorsteen. Dat is simpel gezegd een buis met een handvat. Je stopt er briketten met een aanmaakblokje in, steekt het blokje aan en na enkele minuten zijn je kolen klaar voor gebruik. Eenvoudig en handig!
5. Hoelang moet de houtskool vooraf branden?
Lang genoeg ... Maak de barbecue tijdig aan en zorg dat hij voldoende warm is. Als de grill niet op temperatuur is, zullen je stukken vlees, vis en groenten aan de grill blijven kleven.
6. Hoe vermijd je dat je bereidingen verbranden?
Als er vet op de brandende kolen druipt, krijg je vlammen. Je moet dus vermijden dat er vet uit je vlees lekt. Hou ook een sproeiertje bij de hand, zodat je meteen kunt ‘blussen’ als het toch gebeurt.
7. Hoe vermijd je dat je vlees te droog wordt?
Vooraf goed marineren is de boodschap. Sommigen bakken ook op een te hoge temperatuur. Zorg ervoor dat je kolen eerst wit zien en goed doorbrand zijn voordat je de bereidingen op de grill legt. Is je vlees bijna gaar? Leg het dan op de zijkant van de grill. Daar is het minder warm en zal het rustig verder garen en zijn sappigheid behouden.
8. Wat maak je klaar op de barbecue?
Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit: dus liever geen vijf stukken minderwaardig vlees maar één heerlijk stukje. Durf ook nieuwe combinaties uit te proberen. Naast vlees, vis, vegetarische producten en groenten is ook fruit op de barbecue een topper. Heel eenvoudig maar verrassend lekker is bijvoorbeeld een toast of stuk stokbrood bestreken met wat olijfolie en daarop niets dan schijfjes aardbei met een royale draai peper van de molen.
9. Waarom niet afsluiten met een dessert op de barbecue?
Ook een dessert op de barbecue kan! Stuur je vrienden en familie met een verrassing naar huis. Verloren brood met rozijnen, gegrilde appels en peren, meloen met blauwschimmelkaas, gekaramelliseerde noten, heet ijs (ijs in een deegjasje): experimenteren is de boodschap.
10. Hoe maak je je barbecue schoon?
Zodra je klaar bent met grillen, begint eigenlijk al de voorbereiding naar de volgende barbecue. Het is beter om de barbecue dan nog verder te laten branden. Op die manier verbranden alle aanbaksels aan de grill en kun je ze met een metalen borstel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een halve citroen om de grill verder schoon te maken terwijl die nog warm is. Schoonmaakmiddel is uit den boze.